top of page

5 Soruda Çocuk Terapisi

1- Çocuklar ne zaman psikolojik desteğe ihtiyaç duyar?

Çocuklar gelişim problemleri, uyku problemleri, travmalar, yeme bozuklukları, yas, agresif davranışlar, okula ve sosyal ortama uyum problemleri, depresyon gibi duygudurum bozukluklarında psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilirler.

2- Çocuklarda terapi teknikleri nelerdir?

Çocuklarla çalışırken kullanılan birçok farklı teknik vardır. Bunlardan en sık kullanılanı çocuğun duygu ve düşüncelerini açığa çıkaran oyun terapisi tekniğidir. Bununla birlikte sanat terapisi, psikoterapi hikayeleri, kum terapisi gibi farklı yöntemler de kullanılmaktadır.

3- Çocukların terapi sürecinde gizlilik ilkesi nasıl işler? Sürece kimler dahil olur?

Terapist ve danışan arasındaki mahremiyet esas olsa da çocukla yapılan seanslarda aileye gerekli düzeyde ve sürekli olarak bilgi aktarımı yapılır. Aile üyeleri zaman zaman seanslara dahil edilebilir. Çocuk bir fiziksel/cinsel istismara maruz kalıyorsa mutlaka gerekli kişilere rapor edilmelidir.

4- İlk seanstan önce çocuğa nasıl bir açıklama yapılmalıdır?

Çocuk psikolojik destek almaya başlamadan önce onu başka yerlere gideceğini sanarak uzmanın yanına getirmek yanlıştır. Yaş grubuna uygun olarak anlayabileceği şekilde neden psikolojik destek alacağı anlatılmalıdır. Yanına gideceği uzmanın bir doktor olmadığı ve fiziksel bir müdahalede bulunmayacağı göz önüne alınırsa çocuğa da “Doktora gideceğiz.” demek yanlış olacaktır. Uzmanın onunla oyun oynayarak ve konuşarak sorunları konusunda yardımcı olacağını söylemek yeterli olacaktır. Yaşı küçük olan çocuklarda uzmanın aileye de destek vereceğini vurgulamak faydalı olabilir.

5- Çocuklarda terapi ne kadar sürer?

Aileler genellikle bir an önce sonucu görebilmek adına terapi sürecinin kısa sürmesini beklerler. Çocuklarda terapinin ne kadar süreceği çocuğun seanslar süresince gösterdiği gayrete, danışılan konuya ve ailenin tutumuna göre farklılık göstermektedir. Çocuklarda seanslar gereklilik durumuna göre haftada bir ya da daha fazla olabilmektedir. Ortalama olarak 50 dakika süren seansların mümkünse aynı gün ve saatlerde gerçekleşmesi çocuğun seanslara adaptasyonu açısından önemlidir.

Gözde Uludağ

Uzm. Psikolojik Danışman


bottom of page