top of page

EMDR NEDİR?

 

     EMDR, "Eye Movement Desensitization and Reprocessing" kelimelerinin baş harfi ile isimlendirilen bir terapi yöntemidir ve Türkçeye "Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden işleme" olarak çevrilmiştir.

 

     EMDR Tedavisi Şöyle İşler;

 

     Günlük hayatımızı etkileyen, bazen nedenini fark etmediğimiz sorunların psikolojik kökenini araştırır. Hayatımız anılardan oluşur ve çoğu kez problemler hayatımızdaki olumsuz deneyimlerden kaynaklanır. Sorunun çıkış noktası olan anıya karşı duyarsız olursak eğer, bu anıya bağlı yaşadığımız sorun da ortadan kalkar. EMDR tam da bunu yapar. Yaşadığımız travmatik anıyı (bu travma cinsel taciz, istismar olabileceği gibi arkadaş kavgası da olabilir. Travmanın tanımı kişinin o anı nasıl deneyimlediğine ve yorumladığına bağlıdır) nötrlediğimizde, yani bu anıya karşı duyarsız hale geldiğimizde hassasiyetimiz ortadan kalkar.

 

     EMDR Nasıl Uygulanır?

 

     EMDR terapisi hipnoz ve ilaç tedavisi değildir. EMDR adaptif bilgi işleme mekanizmasına göre çalışır. Gözler sağdan sola hareket ettirilerek beynin iki yarım küresi arasında geçiş sağlanır. Bu nedenle olumsuz yaşantıların hafıza alanlarına çok daha hızlı erişilebilir. EMDR terapisine başlamadan önce hazırlık yapılır. Danışanın anıyı zihninde canlandırması istenir. Anı ile beraber duygulara, beden duyumlarına, gelen resimlere yoğunlaşır. EMDR ile çalışırken bir ayağımız geçmişte bir ayağımızda gelecekte durur. Bu sayede geçmiş anıları yeniden işler ve olumsuz duyguların tetiklenmemesi için geleceğe yönelik çalışmalar yapar.

 

     EMDR Ne Kadar Sürede Uygulanır?

 

   EMDR Terapisi; kısa süreli terapiler içinde yer alır. Sorun odaklıdır. Örneğin; uçağa binememe, aldatılma, sınav kaygısı gibi spesifik sorunlarda sonuç odaklı çalışılan bir terapi yöntemidir. EMDR seansları genellikle anı ağının yeterince işlenip değişmesi için 75 ya da 90 dk’lık süreleri gerektirmektedir. Terapiler gerektiğinde her gün ya da haftada 2 -3 oturum şeklinde de yapılabilir. Süreç kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

 

     EMDR Terapisi Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

 

     Kaza, deprem, savaş, taciz, şiddet gibi travmatik olaylar,

     Yaşadığımız travma ve olumsuz yaşam olayları, kaygı bozukluğu, depresyon, kızgınlık ve öfke nöbetleri,

     Aile çatışmaları, boşanma, okulda zorlayıcı olaylar gibi kriz yaşantılarında; kaygı bozuklukları ve fobilerde de etkili olmaktadır.

 

     EMDR Terapisini Kimler Uygulayabilir?

 

  EMDR terapisini yalnızca EMDR Türkiye Derneği’nin EMDR Avrupa onaylı sertifikalı eğitimini tamamlamış psikologlar uygulayabilir. Merkezimizde EMDR terapisi eğitimini tamamlamış uzman psikoloğumuz tarafından uygulanmaktadır.

bottom of page