top of page

Hasta Yakını Olmak

Hepiniz hayatınızın bir döneminde çok sevdiğiniz bir yakınınıza bakmışsınızdır veya bakıyorsunuzdur. Bu kişiler anne/babanız ya da çocuğunuz olabilir. Bu kişilere bakım verirken de fazlaca yoruluyor olabilirsiniz fakat hasta yakını olarak kendinizi unutmamanız ve kendinize de yardımcı olmanız önemli.


Hasta yakını olmak hem fiziksel hem de ruhsal açıdan yorucu olabilir. Başkalarına yardım ederken, başkalarının da size yardım etmesine izin verin.


Kronik hastalıklar yalnızca hastalığa yakalanan kişiyi değil tüm aileyi etkilemektedir. Ailenin strese karşı verdiği tepki, yaşanan krize müdahale şekilleri, sosyal destekleri (eş, dost) gibi pek çok faktör hem hastanın hem de ailenin tedaviye uyumunu şekillendirmektedir.


Burada önemli olan hasta yakının baş etme becerilerini geliştirmek ve psikososyal açıdan desteklemek hastayı tedavi etmek kadar önemlidir.


Eğer hasta yakını olarak kendinizi çoğu zaman yorgun, bunalmış ve huzursuz hissediyorsanız, çok fazla ya da az uyuyorsanız, kilo alış-verişlerinizde ani değişiklikler yaşanıyorsa veya önceden severek yaptığınız aktivitelerden artık keyif alamıyorsanız bir uzman desteği alma vaktiniz gelmiş demektir.

Hasta yakını kendini, hastanın bakımına adadıysa kendi sağlığının da önemli olduğunu unutmamalı. Uçakta “oksijen maskenizi önce kendinize sonra yakınınızdakine takın” diye söylenir. O nedenle önce bizim neye ihtiyacımız var, buna bakmak gerekir.


Merve Ersoy

Klinik Psikolog

bottom of page