Çocuğum ve Depresyon
Eskiden yaptığım hiçbir şeyden keyif alamıyorum.
Dışarı çıkmak, bazen duş almak bile istemiyorum.
Yediğim yemeğin tadı bile eskisi gibi değil…
Beni kimse sevmiyor ki, diyorsanız bazı şeyleri gözden geçirmenin zamanı gelmiş demektir.
Depresyon nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz etkileyen bir duygu durum bozukluğudur. Her durumun kendi içinde türleri olduğu gibi depresyonun da birçok türü vardır.
Kişiye depresyon tanısının konulabilmesi için belirtilerin en az iki hafta sürmesi ve kişinin önceki işlevsellik seviyesinde bir değişiklik olması gerekir.
Yetişkinlerde sürekli üzgün hissetmek, sürekli yorgun hissetmek, uyku problemleri , değersiz ve suçlu hissetmek gibi etkileri gözükebilir.
Peki ya durum çocuklarda nasıl seyrediyor?
Okul öncesi 3-6 yaş öncesi dönemdeki çocuklarda sürekli üzgün ve huzursuzluk hali, içsel bir huzursuzluk ve sinirlilik hali, sindirimde sorunların olması ya da oyuncaklarıyla oynamayı bırakıp öfkeyi oyuncaklarından çıkartması gibi durumlar olabilir. Tabi herhangi bir fizyolojik durumun olmaması da göz önünde bulundurulmalıdır.
Okul çağına gelindiğinde yani 6-12 yaşlarında derse karşı ilgide azalma, yine sürekli mutsuz ve üzgün hissetme, gelecekten umutsuz olma, kaygı içerisinde olma ve evdekilerin kendisini sevmediğinden yakınma halleriyle karşılaşabiliriz.
Yavaş yavaş ergenlik dönemine yaklaşıldığında ise aşırı alıngan bir hal, öfke patlamaları ya da somatik belirtiler dediğimiz beden de hissedilen ağrıların oluşması (baş ağrısı, karın ağrısı vb.) yine uyku bozuklukları ya da arkadaş ilişkilerinde bozulmalar görülebilir.
Tabii ki depresyon belirtileri kişiden kişiye farklılıklar gösterir ve herkeste aynı şekilde seyretmez fakat ortak payda da kendini üzgün, umutsuz hissedebilir ve eskiden yaptıkları şeylere karşı ilgi kaybı oluşabilir.
Siz de kendinizde veya çocuğunuzda bu belirtilerin bir ya da birkaç tanesini iki haftadan uzun süreyle gözlemliyorsanız bir uzmandan destek almayı göz ardı etmeyin.
Merve Güngör
Klinik Psikolog